Bepaal uw risicoprofiel

In de voorgaande stap heeft u bepaalt welke beleggingsdoelen u heeft. belegger u bent. Nu is het taak om helder te krijgen hoeveel risico u bereidt bent om te nemen. Strategisch Beleggen zal in dit artikel stilstaan bij een verstandige risicobepaling voor uw beleggingsprofiel en tevens tips geven omtrent het bepalen van het risico.

Snel beginnen met handelen? Dit zijn onze top broker keuzes:
Top beleggingsplatform Stabiele bank met goede klantenservice gebruiksgemak en de toegankelijkheid
Onze score
Platform is relatief gemakkelijk in gebruik U kunt razendsnel een rekening openen bij deze broker Toegang tot veel internationale markten, wereldwijd
Onze score
Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Lage kosten Veel rapportagemogelijkheden Online begeleiding voor beginners
Onze score
Geavanceerd handelsplatform Meer dan 100 beurzen wereldwijd
Onze score
Beleggen in liefst 24 landen wereldwijd Lage transactiekosten Zeer stabiel servers
Onze score
100% gratis beleggen Eenvoudige software Nederlandstalige ondersteuning Betrouwbare, grote partij
Onze score
Zeer betrouwbaar Mogelijkheid om andere gebruikers te kopiëren Gebruiksvriendelijke interface Actieve community
Onze score
75% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.
Overzichtelijk dashboard Uitstekende klantenservice
Onze score
Hefboom mogelijk Handig platform met veel mogelijkheden
Onze score
76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
Minimale storting van €1,-
Onze score
Gebruiksvriendelijk platform Veilige omgeving Handel met hefboom
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Hogere hefboom functie Demo account Diverse verhandel platformen Realtime koersen volgen
Onze score
Let op! Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen.
Tijdbesparing dankzij signaalprovider Risico verminderd doordat ervaren traders gevolgd kunnen worden Gratis demo account Live handeltransacties uitvoeren
Onze score
Keuze uit 60 beleggingsfondsen Rekening openen is geheel kosteloos
Onze score
Uitstekende wereldwijde spreiding Ervaren fondsmanagers Optimale toegankelijkheid met de applicatie
Onze score
Geen transactiekosten bij beleggingsfondsen Gratis realtime koersinformatie Geregistreerd bij het KIFID
Onze score
Gebruiksvriendelijk handelsplatform Alles onder één dak
Onze score

Manier van beleggen bepaalt

Strategisch Beleggen dient te vermelden dat bij elke vorm van beleggen er een kans bestaat dat (een deel van) uw kapitaal verloren kan gaan. Bij de ene manier van beleggen is de kans echter stukken kleiner dan bij de ander. Tegenover een groot risico staat echter vaak ook een hoger rendement. Het risico dat u bereid bent te nemen, is vooral een gevoelskwestie.

Het moet niet zo zijn dat u 's nachts ligt te peinzen over uw beleggingen. Pas wanneer u met uw investering in het achterhoofd met een gerust hart kunt slapen, heeft u de juiste keuze gemaakt. Zo kan een passieve belegging als in een ETF normaal gesproken niet binnen korte tijd veel winst of verlies opleveren. Aan de andere kant kan dit bij CFD's en opties juist weer wel gebeuren. In hoeverre bent u bereid risico's te nemen? En in hoeverre bent u bereid tijd te steken in het volgen van uw beleggingen? Aan de hand van antwoorden op deze vragen kunt u voor uzelf uitmaken welke beleggingsproducten geschikt zijn en een keuze maken.

Bepaal zelf uw risico

De mate van risico is samenhangend met de verschillende beleggingsproducten. Het kan echter ook per aandeel of ETF verschillend zijn. Het ene aandeel kan namelijk meer risicovol zijn dan het andere aandeel. Een risicovol beleggingsproduct is een hefboomproduct. Een hefboomproduct kan echter ook veel winst opleveren. Wilt u meer weten of hefboomproducten? Lees u vooraf in door dit artikel door te nemen: hefboomproducten.

Minder risicovolle producten zijn de beleggingsfondsen en ETF's. Door de expertise van de fondsbeheerders wordt de risico in zekere zin beperkt. De ETF's zijn minder risicovol omdat de index diverse bedrijven volgt. Wilt u meer over ETF's of beleggingsfondsen weten? Lees dan deze artikelen van strategisch-beleggen.nl.

Spreiden zorgt voor veiligheid

Wilt u zo min mogelijk risico lopen met uw beleggingen, dan is het raadzaam om uw geld te verspreiden over diverse beleggingsproducten. U spreidt hier immers het potentiële risico mee. Wanneer het bij uw obligaties bijvoorbeeld slecht gaat, vangen de overige producten dit op. Onthoud wel: hoe lager uw risicobereidheid, hoe minder rendement u kunt behalen op uw geïnvesteerde bedrag.

Lange of korte termijn

ETF's, aandelen, obligaties, Forex en beleggingsfondsen zijn allen lange termijn investeringen. Voorafgaand aan de investering is het van belang dat u onderzoek doet naar de investering die u gaat maken. Na de investering is het van belang dat u de markt in de gaten houdt, zodat u beschikt over de kennis of uw investering op lange termijn nóg steeds rendabel is. Houd echter in acht dat u bij bepaalde beleggingsproducten jaarlijkse kosten dient te betalen.

Hefboomproducten zijn in meeste gevallen beleggingen op kort termijn. Door het stop loss niveau is het van belang dat u als belegger uw investering in de gaten houdt. Uw investering stopt namelijk met bestaan wanneer de stop loss van het hefboomproduct bereikt is.

Tips om het risico te bepalen

Aan de hand van onderstaande tips kunt u als geen ander uw eigen risico bepalen:

  • Bepaal waar níet in te beleggen:
    Helaas zijn er genoeg financiële partijen die u graag geld afhandig maken. Let daarom goed op voor de onwaarschijnlijk hoge rendement garanties. Koop uw beleggingsproducten bij beursgenoteerde brokers. Raadpleeg bij twijfel de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
  • Beginner? Blijf bij één beleggingsproduct!:
    Als beginnend belegger is het verstandig om tijd, geld en risico te investeren in slechts één beleggingsproduct. Door eerst inzichtelijk te krijgen welke beleggingsproducten er zoal zijn kunt u vervolgens een goed onderbouwde keuze maken voor één specifiek beleggingsproduct. Blijkt dat u één of twee beleggingsproducten heeft dat bij uw beleggingsprofiel passen? Specialiseer u dan in één van deze beleggingsproducten. Veel beginnende beleggers maken de fout om te beleggen in verschillende producten. Wij bij Strategisch Beleggen adviseren u om zich in één hooguit twee beleggingsproducten te specialiseren.
  • Begrijp uw investering!:
    Het is van essentieel belang dat u begrijpt waarin u investeert. Doe uw huiswerk en lees de jaarverslagen. Het is met bijvoorbeeld aandelen belangrijk dat u weet hoe het bedrijf geld verdient en wat het bedrijf met het geld doet. Wanneer u de investering snapt en daadwerkelijk gelooft in het bedrijf, is het verstandig om het aandeel te kopen.

Strategisch Beleggen wilt tot slot mededelen dat ondanks onze tips het beleggen nog altijd de nodige risico's met zich meebrengt.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.