Index trackers / indices

Een tracker (ook wel etf) is een product om te beleggen. Trackers volgen nauwkeurig een index. Hierdoor combineren zij de voordelen van de aandelen en die van beleggingsfondsen. Maar wat is een tracker precies en waarin kun je beleggen? Trackers zijn eigenlijk gewoon aandelen, alleen dan niet van één onderneming, maar van meerdere ondernemingen. Al deze ondernemingen volgen een index. Bij trackers is dit meestal de AEX-index.

Trackers zijn een soort beleggingsfondsen, waarin zich alle aandelen bevinden van de (AEX)index. Hierdoor is de koers van de trackers gelijk aan de indexstand. Voordelig is dat trackers dividend uitkeren. Trackers volgen nauwkeurig de indextrackers en daardoor bespaar je op de onderzoekskosten en beheerskosten. Je betaalt hierdoor een lagere prijs dan bij de ‘echte’ beleggingsfondsen.

Voor wie?

Beleggen in trackers is mogelijk voor iedereen, of je nu wilt beleggen op de korte termijn of lange termijn. Er zijn beleggers die trackers gebruiken om een korte positie in te nemen, maar er zijn ook beleggers die liever geen risico nemen en de aandelen trackers daarom spreiden. Ben je een starter? Ook dan kun je prima in trackers beleggen. Je kunt kleine bedragen inzetten en je hoeft je verder niet druk te maken om de keuzes van andere ondernemingen.

Plus- en minpunten

Beleggen in trackers is simpel en zeer efficiënt: zoals eerder gezegd zijn trackers net aandelen. Je kunt een tracker snel kopen/verkopen via je bank en met de trackers beleg je in meerdere ondernemingen. Tevens spreid je met beleggen in trackers het riscio. Een index is namelijk samengesteld uit meerdere aandelen. Er is dus minder risico dan wanneer je in één aandeel belegt. Ook zijn indextrackers flexibel en gemakkelijk om te volgen en te begrijpen.

Er zijn ook nadelen, want voor aandelen in trackers hoef je de beursontwikkelingen niet te volgen: je hebt maar een beperkt aantal instrumenten om op de macro-economische wereld in te spelen.