Eco beleggen

Wat is eco beleggen?

Eco beleggen is een vorm van geld investeren waarbij de belegger de gevolgen voor de mens en het milieu in ogenschouw neemt. De belegger draagt bij aan een gezondere, groenere en betere wereld en probeert hier tevens geld aan te verdienen. Er is een positieve relatie tussen de duurzame en financiële resultaten van bedrijven, waardoor het rendement op duurzame beleggingen vaak gelijk is aan het beursgemiddelde.

Er zijn veel beleggingsfondsen waarbij je groen kunt beleggen. Vaak speelt niet alleen het risico en rendement een rol bij de keuze voor groen beleggingsfonds, maar ook de effecten op de maatschappij en wereld. Duurzaam beleggen gaat op dezelfde manier als andere vormen van beleggen. Bij groene beleggingen komt het er vaak op neer dat beleggers geld investeren in milieuprojecten met nieuwe vormen van energiewinning als windmolenparken of waterprojecten.

Voor- en nadelen van duurzaam beleggen

Het rendement op een duurzame belegging is meestal relatief laag, omdat de leningen aan groene projecten alleen mogelijk zijn tegen een lage rente. Een voordeel is echter de compensatie van het belastingvoordeel. De verwachtingen zijn dat de duurzame beleggingen een hoger rendement dan gemiddeld opleveren. Door een goed milieubeleid worden grondstof- en energiekosten bespaard en de milieurisico’s verminderd.

Bovendien wint een bedrijf met een goed milieubeleid sneller het vertrouwen van overheden en andere belanghebbenden bij uitbreidingen en investeringen. Dit heeft weer een positief effect op de winst en aandelen van het bedrijf, en dus het rendement op de eco belegging. Duurzaam beleggen is dus relatief veilig beleggen.