Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een soort verzamelpunt voor beleggers, waar al het geld van de fonds inversteerders samenkomt. Het totale bedrag noemt men het fondsvermogen. Als beleggers in een fonds beleggen ontvangen zij indirect aandelen, opties en dergelijke. In ruil hiervoor ontvangt het beleggingsfonds een inkomst als dividend, rente of huur. Er zijn altijd koersschommelingen en daarom geeft het fonds de positieve en negatieve resultaten pas door na aftrek van de kosten.

Voordelen

Het grootste voordeel van beleggen in een fonds is de risicospreiding. Dit heeft te maken met de omvang, want een particuliere beleggingsportefeuille is te klein voor een grote risicospreiding. Ook is er professioneel beheer bij beleggen in fondsen. Je hoeft geen tijd te steken in het evalueren van individuele aandelen of op zoek te gaan naar aandelen advies, want dit wordt voor je gedaan. Verder is er transparantie en controle door de strenge wetten voor beleggingsfondsen. Een aparte revisor controleert steeds een eigen fonds.

Ten slotte zijn er nog fiscale voordelen bij beleggingsfondsen. Als je in een kapitalisatiefonds belegt dat geen dividend uitkeert, dan int de belastingdienst geen roerende voorheffing. Koop je rechtstreeks aandelen? Dan geldt deze optie niet. Verder betaalt de fondsbeheerder de transactiekosten – deze kosten zijn overigens zeer laag door de hoge bedragen. Je kiest bovendien zelf of je veel risicospreiding, een matig risico of een risicoloze belegging wilt aangaan.

Nadelen

Er zijn weinig nadelen bij beleggingsfondsen. Een nadeel – als je dit een nadeel kunt noemen – is dat je beheerkosten moet betalen aan het  beleggingsfonds. Maar u hoeft op deze manier geen dure transactiekosten te betalen. Verder zijn er weinig goede vermogensbeheerders. De vermogensbeheerders die er zijn denken eerder vanuit de bank, dan vanuit de klant.